header border

Stoofpotje van varkenswangen met buikspek en bruin bier

|
 195 min.  4 pers.  Hoofdgerecht

Ingrediënten

1,2 kg varkenswangen • 200 g buikspek • 1 bussel gele rapen (+/- 300 g) • 600 g aardappelen (puree) • 500 g knolselder • 2 uien • 1 teen knoflook • Enkele peterseliestengels • 4 takjes tijm • 3 blaadjes laurier • 3 steranijs • 2 kruidnagels • 4 jeneverbessen • 7,5 dl à 1 l trappist (bv. Westmalle) • 2 el bloem • 2 el olijfolie • 50 g + 1 el boter • Snufje nootmuskaat • Peper en zout

Bereiding

  1. Zet een grote pan op het vuur met een klontje boter. Kruid de varkenswangen met peper en zout en korst ze rondomrond in de pan. Je doet dit best in een aantal keren zodat elk stukje vlees dichtgeschroeid wordt. Haal de varkenswangen uit de pan en verzamel ze in een grote stoofpot.
  2. Pel de uien en de teen knoflook en snipper fijn. Snijd het spek in blokjes. Bak de uien, de knoflook en het spek in de pan van de varkenswangen en voeg ze daarna bij de gebakken varkenswangen.
  3. Doe de kruiden erbij: peterseliestengels, 4 takjes tijm, de laurier, steranijs, de jeneverbessen en kruidnagels.
  4. Zet de stoofpot met het vlees op een matig vuur en bestuif met de bloem. Laat even meebakken, maar roer voldoende.
  5. Giet de trappist erbij, zorg ervoor dat het vlees ‘onderstaat’. Zet het deksel op de pot en laat zo’n 2u à 2u30 garen op een zacht vuurtje. Roer af en toe.
  6. Schil de gele bieten en snijd in partjes. Voeg ze een half uurtje voor het einde van de stooftijd bij het vlees zodat ze garen in de saus.
  7. Schil de aardappelen en de knolselder, snijd in grove stukken en kook gaar in gezouten water gedurende 20 min. Giet af en laat even “drogen” op een zacht vuur. Plet met een puree stamper en meng er een blokje van 50 g boter onder. Kruid met nootmuskaat, peper en zout en meng goed.
  8. Serveer de knolselderpuree bij de stoverij van varkenswangen.
Terug naar overzicht

Vergeet uw lijstje niet
Boodschappenlijstje afdrukken

boodschappenlijst afdrukken
Het overkomt ons allemaal wel eens. Na een lang bezoek aan de winkel begint u aan het eten en ja hoor... u bent de boter vergeten!

Zelf geen kok?
Stuur recept naar uw vriend(in)

recept doorsturen
U bent een vleesliefhebber, maar wanneer je zelf probeert te koken bak je er niets van? Nodig jezelf ergens uit en stuur alvast het recept door.

Sharing is caring
Delen op sociale media

social share
Toon aan je vrienden dat je hen graag hebt en deel dit prachtig recept met hen! Wie weet wordt je al snel uitgenodigd...

Slagersvarken dichtbij?
Zoek slagers in uw omgeving

dealer locator
Met onze “In uw buurt” zoekfunctie kan u alle slagers terugvinden die Slagersvarken aanbieden.