header border

Hammetje met boschampignons, gekookte aardappelen en rozemarijnsaus

|
 40 min + 2u30 koken.  4 pers.  Hoofdgerecht

Ingrediënten

4 hammetjes • 600 g boschampignonmengeling • 2 teentjes knoflook • Enkele takjes krulpeterselie • Enkele takjes rozemarijn • 1 blaadje laurier • 8 dl rundsfond • 600 g aardappelen (vastkokend) • Maïzena (optioneel) • 2 el boter • Snufje nootmuskaat • Peper en zout

Voor de groentebouillon:
3 preien • 4 wortelen • 2 stengels • Enkele peterseliestengels • Enkele takjes tijm • 2 blaadjes laurier • Peper en zout

Bereiding

  1. Bereid de groentebouillon. Vul hiervoor een grote pot met water en breng aan de kook. Maak de groenten schoon, snijd in grove stukken en doe ze in de pot water. Voeg eveneens de kruiden toe en een snuifje zout en peper. Laat zo’n 15 min. koken.
  2. Doe vervolgens de hammetjes in de bouillon en laat 2,5 uur pruttelen op een zacht vuur. Haal de hammetjes uit de bouillon en laat voldoende uitlekken.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Smelt een klontje boter een ovenschaal, schik de hammetjes erin en overgiet met een scheut varkensbouillon die je zonet gemaakt hebt. Bak zo’n 30 min in de oven en verlaag dan de temperatuur naar 175°C. Overgiet regelmatig met het braadvocht en keer de hammetjes regelmatig om zodat ze een mooi korstje krijgen.
  5. Schil de aardappelen en kook ze gaar in kokend gezouten water gedurende 20 min.
  6. Pel de teentjes knoflook en snipper fijn. Zet een potje op het vuur met de rundsfond, de knoflook, het blaadje laurier en de takjes rozemarijn. Kruid met peper en zout en laat inkoken zodat je een mooie bruine saus krijgt. Zeef de saus en houd warm. Indien nodig kan je bijbinden met maïzena.
  7. Borstel de paddestoelen schoon en snijd de grotere in partjes. Zet een pannetje op het vuur met een lepel boter en bak de paddestoelen erin op. Kruid met peper en zout en bestrooi na het bakken met fijngesnipperde krulpeterselie. Werk ook de aardappelen af met wat fijngesneden krulpeterselie.
  8. Serveer de hammetjes met de rozemarijnsaus, de gebakken boschampignons en de gekookte aardappelen.
Terug naar overzicht

Vergeet uw lijstje niet
Boodschappenlijstje afdrukken

boodschappenlijst afdrukken
Het overkomt ons allemaal wel eens. Na een lang bezoek aan de winkel begint u aan het eten en ja hoor... u bent de boter vergeten!

Zelf geen kok?
Stuur recept naar uw vriend(in)

recept doorsturen
U bent een vleesliefhebber, maar wanneer je zelf probeert te koken bak je er niets van? Nodig jezelf ergens uit en stuur alvast het recept door.

Sharing is caring
Delen op sociale media

social share
Toon aan je vrienden dat je hen graag hebt en deel dit prachtig recept met hen! Wie weet wordt je al snel uitgenodigd...

Slagersvarken dichtbij?
Zoek slagers in uw omgeving

dealer locator
Met onze “In uw buurt” zoekfunctie kan u alle slagers terugvinden die Slagersvarken aanbieden.